Ministerie van Financiën

Elke 3e dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op deze dag wordt de begroting voor het aankomende jaar bekend gemaakt door het Ministerie van Financiën. In 2012 had Minister de Jager een primeur. Voor het eerst werd de begroting ook beschikbaar gemaakt op de iPad en Android tablets.

ACHTERGROND

De begroting bestaat uit een groot aantal documenten. De vraag van het Ministerie was, hoe deze informatie, die alle Nederlanders aangaat, op een toegankelijkere manier beschikbaar kan worden gemaakt. Daarnaast zijn veel Nederlanders niet alleen geïnteresseerd in de begroting, maar is er ook veel aandacht voor het feest rondom Prinsjesdag. De hoedjes, de gouden koets en de troonrede zijn een belangrijk onderdeel van de dag.

OPLOSSING

De tablet applicatie is beschikbaar voor de iPad en voor Android tablets. Een hybride applicatie waarin de kracht van web en native componenten gecombineerd zijn. De applicatie bestaat uit twee gedeelten die in elkaar overlopen. Voor iedere gebruikers wat wils. Een gedeelte met de begroting, Prinsjesdag stukken en info graphics en een ‘fun’ gedeelte met foto’s, de route van de Gouden Koets, een smoelenboek en video. De twee gedeeltes bieden relevantie voor iedereen, van journalist tot liefhebber van de hoedjes.

De applicatie is aangeboden aan de kamer samen met de papieren versie. Op datzelfde moment kwamen de stukken ook beschikbaar in de applicatie.

RESULTAAT

Binnen enkele dagen is de applicatie meer dan 25.000 keer gedownload. Daarnaast is met de applicatie meer dan 10.000 kilogram papier bespaard.

Naar overzicht